Recenzije filmova

Kraljevi kvarta (2008)

James Ellroy je napisao scenarij za ovaj film još sredinom 90-ih godina, inspiriran suđenjem O.J. Simpsona. Prvotni naziv filma je trebao biti The Night Watchman i trebao ga je režirati Spike Lee, koji ga je mislio odabrati za svoj prvi mainstream projekt (kasnije je odabrao Inside Man, sa Denzel Washingtonom i Clive Owenom u glavnim ulogama). Nakon što je Lee odustao, projekt je preuzeo David Fincher (Sedam, Klub boraca) ali kako nije dolazilo do realizacije i on odustaje od filma, da bi na kraju redateljska palica došla u ruke Olivera Stonea, koji je odabrao Sean Penna za ulogu Toma Ludlowa. Ipak, zbog “kreativnih nesuglasica” obojica odustaju od filma, sve dok se nije pojavio David Ayer koji je dobio vrlo dobre kritike za svoje debitantski redateljski uradak Teška vremena sa Christian Baleom. Ayer je uživao izvrsnu reputaciju kao scenarista blockbustera U-571, Brzi i žestoki, SWAT, Dark Blue i Dan obuke. Zadnja tri filma su po tematici bila vrlo slični “Kraljevima kvarta”, a kako su “Teška vremena” također imala “policijsku” pozadinu, odabir se činio izvrsnim.

Oko filma je okupio respektabilnu glumačku postavu, Keanu Reevesa za ulogu izmorenog policajca Toma Ludlowa, “svježeg Oscarovca Foresta Whitakera za ulogu njegovog kapetana, a lovorikama ovjenčanog Hugh Lauriea (Dr. House) za ulogu ciničnog kapetana Unutarnje kontrole Jamesa Biggsa. Scenarij je nastao prema priči tvorca L.A. povjerljivo i Crne dalije i činilo se kao da film ne može podbaciti, ni na box-officeu ni kod kritičara. Ali, dogodilo se suprotno svim očekivanjima. Kritika je sasjekla film, a ni na box-officeu nije zaradio bajno. Doduše, isplatio je uloženih 20 milijuna dolara, ali je zaradio samo 25 na domaćem teritoriju a sve skupa u svijetu “samo” 45 milijuna dolara, što se u Americi, za ovakvog “teškaša” smatra velikim neuspjehom. Pa što je pošlo krivo?

Kriv je odabir glavnog glumca. Keanu Reeves nije nikakva glumačka veličina da može odglumiti izmučenog policajca kakvog ga je Ellroy zamislio. Reeves jest glumio u hitovima poput Matrixa, Brzine i Constantinea, ali tu nije nikad sam iznio film na svojim leđima. A ovdje je to bilo potrebno jer priča traži da glumac koji tumači Ludlowa budi veći od života, da prevaziđe sve svoje strahove, da se suprotstavi struji kojoj je donedavno i sam pripadao i da iznese istinu na svjetlo dana, usprkos svim protivnicima i preprekama. Takvu ulogu Keanu Reeves nije sposoban odglumiti. On to jednostavno ne zna. Nije mi jasno zašto nisu mogli odabrati jednog Ralph Fiennesa ili Javier Bardema ili Christian Balea za ovako nešto. Zašto su morali povjeriti ulogu glumcu koji se u većini svojih filmova oslanjao na druge kolege, na specijalne efekte ili izvrsne redatelje (braća Wachowski-Matrix, Jan de Bont-Brzina)?

Kritika također zamjera da je scenarij strašno izklišeiziran, da je lako predvidjeti konačni rasplet filma. I to je istina. Svakom, malo obrazovanijem filmofilu, će na samom početku biti jasno o čemu se ovdje radi i tko je kome ovdje smjestio. Ali se ovdje razilazim sa kritikom. Ellroyju nisu bili bitni klišeji, jer je on gotovo sam stvorio žanr filmova o policajcima koji su korumpirani, pa je svjestan da bez klišeja (koje je baš on stvorio) jednostavno neće ni biti filma. Ali su se on i redatelj potrudili da ti klišeju dobro funkcioniraju u filmu, da služe samoj priči, i što je najvažnije, da ne vrijeđaju inteligenciju gledatelja. I u tome su uspjeli. Sam početak filma, kada upoznajemo Toma Ludlowa, Ayer jednostavno rješava tako da ne dopušta puno priče, već u stilu prljavog Harryja, pištolj govori umjesto glavnog junaka. U prvih 10 minuta filma, sve nam je jasno o Ludlowu. I to je veliki uspjeh, pogotovo za redatelja kojem je ovo tek drugi film. Što se tiče ostalih glumaca, Forest Whitaker, kao Ludlowov šef i kapetan Wander je malo preglumljen, ali mu to ne treba uzeti za zlo. Ovakva uloga i služi preglumljivanju, pogotovo glumcu koji je upravo dobio Oscara za najbolju mušku ulogu. Whitaker je izvrstan odabir za pokvarenog policajca, koji jednostavno ne bira sredstva da dođe do svog cilja. Također, i Hugh Laurie je izvrsno odabran za ulogu ciničnog kapetana Jamesa Biggsa, velikog Wanderovog nemesisa, koji svoji ciniznom rješava neke svoje frustracije (podsjeća malo na House, zar ne), ali je i on također spreman na sve ne bi li došao do svog cilja, odnosno do Wandera. Ustvari, njih dvojica su jednaki, samo je pitanje tko je ovdje veće zlo? Obojica su spremni prekršiti zakon ne bi li ostvarili svoj “posao”. Laurie je izvrsno obavio svoj “kratak” posao, ali mislim da se nije puno ni trebao truditi jer sličnu ulogu tumači i u seriji “Dr. House”. Chris Evans je skroz pristojno odglumio ulogu, ali mu je Ayer mogao dati veću minutažu, jer je ovdje ipak riječ o glumcu koji zna glumiti, a to je i pokazao u Celullaru i Londonu.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!