Vijesti

Novosti u svijetu HD-a

Donosimo vam pregled najzanimljivijih vijesti vezanih uz HD tehnologiju u posljednjih tjedan, dva, uz naš komentar…

Slab rast popularnosti Blu-ray-a prema istraživanju ABI Research-a

Video Business izvještava da će proboj Blu-ray sadržaja i uređaja najvjerojatnije ostati slab idućih godinu dana do 18 mjeseci, otkriva tvrtka ABI Research koja analizira ovu granu industrije. Kupci će najvjerojatnije čekati novije generacije uređaja koji će ponuditi nove interaktivne tehnologije poput web-orijentiranog BD Live-a i opcije prikaza slike-u-slici. Cijene su također jedan od razloga slabog interesa, te će većina korisnika interes pokazati tek kada cijene linijskih uređaja padnu ispod 1000 kuna.

ABI također očekuje da će ove godine PlayStation 3 konzola držati 85% prodanih Blu-ray čitača, te da će takav rezultat ostati do 2013. godine.

Naš komentar: PlayStation 3 je po nama trenutno jedina sigurna investicija ukoliko želite gledati HD sadržaje, te biti sigurni da će nove generacije Blu-ray sadržaja biti kompatibilne s vašim uređajem. U još prilično nedefiniranom svijetu HD-a kod nas, PlayStation 3 se čini kao najpovoljnije i naj dugosežnije rješenje, uz HTPC odmah na drugoj poziciji.

HD DVD čitač za X-Box 360 pao na smiješnih 29,99 dolara

Pomalo je smiješno kako high-end tehnika može cijenom pasti na tako niske grane, no takve se stvari događaju, a rat formata je pokazao kako može biti nemilosrdan prema gubitniku. OverStock Dealz tako nudi eksterni čitač HD DVD medija, kojeg putem USB 2.0 priključka možete spojiti na PC i koristiti bez problema, za 30 dolara, što je po današnjem srednjem tečaju dolara oko cca. 140 kuna. Uistinu apsurdna cijena…

Naš komentar: S obzirom da više nisu raspoloživi na gore danoj adresi, jasno je da interes i dalje postoji, a kako i ne bi postojao kada se cijene HD DVD filmova kreću oko 10-ak dolara (a nerijetko se na tim medijima nalazi i DVD verzija filma gledljiva na bilo kojem DVD reproduktoru).

Toshiba izdala 3.0 firmware za prvu generaciju svojih HD DVD reproduktora

Samo kratka vijest, makar rijetko kome od pretjeranog značaja: firmware 3.0 se odnosi na modele HD-A1, HD-D1i HD-XA, a poboljšava mrežnu povezivost za HD DVD sadržaje koji nude mogućnost pregledavanja web sadržaja, zatim poboljšava neke audio i video mogućnosti i također razrješava neke probleme kod određenih HDMI/DVI kombinacija spajanja.

Naš komentar: Vlasnicima ovih uređaja preporučujemo ovu zakrpu jer je vrlo vjerojatna zadnja službena, a Toshibu pitamo kada će riješiti problem MPEG 4 AVC reprodukcije koja je dešava u zadnjem firmware-u za modele HD-A3/HD-A30/HD-A35.

18% kupaca kupuje HDTV zbog igranja igara

Već je poznat podatak da preko 65% kupaca PS3 i X-Box 360 konzola igra igre na HDTV zaslonu, no novo je istraživanje pokazalo da čak 18% svih kupaca na HDTV ekran se odlučuje baš zbog igara.

Naš komentar: Vjerujemo da bi ovaj postotak bio i veći, kao i prodaja kada bi se po trgovinama HD televizora na zaslone postavljale igre, nego bijedan analogni program od kojega boli glava…

HD na TV bez žice

Kako izvještava bug.hr, japanski Sharp je najavio LCD televizore koji će se kabelom priključivati samo na strujnu mrežu, a zvuk i sliku visoke definicije dobivat će bežičnim putem. Novi modeli iz njihove serije Aquos X dolazit će s priključkom za WHDI (Wireless High Definition Interface) adapter koji prihvaća zvukovni i video sadržaj s pripadnog odašiljača. Na spomenuti odašiljač se može priključiti bilo koji uređaj za reprodukciju HD materijala s HDMI priključkom koji zatim sliku odašilje na udaljenosti do 30 metara, bez gubitka na kvaliteti u rezoluciji 1080p i surround zvukom. Signal se bez problema probija i kroz više zidova što će potencijalno omogućiti stvaranje više-sobnih sustava kućnih kina s jednim poslužiteljem sadržaja.

Naš komentar: Budućnost će definitivno biti bez žica, te je ovo korak u pravom smjeru za Sharp, a toplo se nadamo se će uskoro biti sve više uređaja koji će informacije prenositi na ovaj način.

Duplo više Bravia

Kako izvještava bug.hr, Sony ima u planu udvostručiti proizvodnju svojih LCD televizora Bravia u tvornici koja se nalazi u Slovačkoj. Tvornica u slovačkom gradu Nitra s proizvodnjom je započela u kolovozu prošle godine uz kapacitet od dva milijuna godišnje, no zbog stalnog povećanja potražnje za LCD HDTV-ima proizvodni kapaciteti morat će se povećati na četiri milijuna jedinica godišnje, navode u Sonyju.

Naš komentar: Ako zbog ničeg drugog, onda barem pohvaljujem Sony što je proizvodnju malo preselio i na prostor Istočne Europe, tako da se nadamo nižim cijenama njihovih zaslona u budućnosti!

Universal-ovi planovi otkriveni, DTS-HD Master Audio trake na Blu-ray diskovima

Svi audiofili mogu na stranu početi spremati novce jer je Universal otkrio da će njegov prvi val Blu-ray filmova 22 srpnja ove godine uključivati Dolby Digital 5.1 i DTS-HD Master Audio trake. Studio neće samo povremeno izdavati filmove s audiofilskim DTS-HD MA trakama, već je naglasio da će se truditi postaviti ovaj format kao standard za Blu-ray, baš kao što je Dolby Digital 5.1 to postao za DVD.

Naš komentar: Toplo se nadamo ovom audio formatu na novi Blu-ray filmovima! Nadamo se da ove izjave neće ostati samo na papiru, već da će uskoro iz naših zvučnika grmiti čisti nekompresirani višekanalni zvuk!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!