KonzoleRecenzije

TEST: PlayStation 3 kao Blu-ray reproduktor

PlayStation 3 kao Blu-ray reproduktor

Naposljetku dolazimo do onog najvažnijeg, promatranja ove konzole kao reproduktora HD filmova na Blu-ray medijima. U nastavku ćete vidjeti nekoliko usporedbenih slika na kojima je s lijeve strane slika dobivena preko Scart kabela, a na desnoj strani ona dobivena putem HDMI kabela u razlučivosti 1080p. Zaslon koji je slikan fotoaparatom ima razlučivost 1366×768 px.

PlayStation 3 - usporedba HD filma SCART - HDMI 1

PlayStation 3 - usporedba HD filma SCART - HDMI 2

PlayStation 3 - usporedba HD filma SCART - HDMI 3

PlayStation 3 - usporedba HD filma SCART - HDMI 4

PlayStation 3 - usporedba HD filma SCART - HDMI 5

Gornje slike mislim da mnogo govore o prednostima HDMI kabela nad analognim Scartom, a napomenuti ću da korišteni Scart kabel ne spada u onu najnižu kategoriju, već u neku srednju klasu cijenom od oko 200 kuna. Moram napomenuti da se razlika na danim slikama može jasno vidjeti, no kada to gledate u stvarnosti razlika je još izraženija.

Slijedi još nekoliko slika za usporedbu, uvijek lijevo Scart, a desno HDMI:

PlayStation 3 - SCART 1PlayStation 3 - HDMI 1

PlayStation 3 - SCART 2PlayStation 3 - HDMI 2

Ukupno gledano, iznimno sam bio zadovoljan brzinom učitavanja diskova, te kvalitetom slike i zvuka. Razlika između Scarta i HDMIja je ogromna, a još je veća razlika kada nakon gledanja filma u HD-u prebacite na neki naš kanal – brrrr, sve neka hladnoća čovjeka prođe :)

Što se kretanja po izbornicima tiče, gamepad omogućuje zadovoljavajuću kontrolu i broj opcija. Za one koji se ipak neće priviknuti na gamepad kao daljinski upravljač, Sony nudi i standardne upravljače temeljene na Bluetooth prijenosu podataka. Naravno, sva Bluetooth oprema, pa tako i gamepad ne zahtjevaju optičku vidljivost s primateljem signala, što je odlično rješenje po tom pitanju, no s druge strane ne možete koristiti univerzalne daljinske upravljače na uređajima koji koriste tu tehnologiju.

Što se zvuka tiče, tu je PlayStation također dobro osiguran podrškom za najčešće korištene sustave kodiranja, uključujući Dolby Digital, DTS i Dolby TrueHD. Ipak, podrška za DTS HD nije dana, što nije baš pohvalan podatak premda se taj format pojavljuje na svega 15% diskova.

Kako bilo da bilo, pogledao sam Ghost Ridera u Dolby Digitalu 5.1, te Spidermana u Dolbyju 5.1 i Dolbyju TrueHD i zvuk je bio odličan na testnom audio sustavu, premda razliku između Dolby Digitala i TrueHD-a nisam uspio čuti. Možda da sam još više načulio uši i preslušavao dionice bi i čuo razliku, no čim tako nešto radim jasno je da razlika ako i postoji nije značajna i samo ju audiofili i vlasnici vrlo skupio audio sustava mogu ćuti. Čisto da se zna, sustav kućnog kina kojeg posjedujem bez reproduktora koša oko 12 000 kuna, tako da se ne radi baš o nekakvom mediokritetu.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Hvala! Da, na ovoj stranici mi je ovo prvi test :)

    Što se tiče usporedbe 1080p filma i 720p igre, ovo sam usporedio zato što sam dosta čitao o teškom raspoznavanju razlike izme?u ove dvije rezolucije na 768p zaslonima, a prema onome što sam vidio razliku nije teško vidjeti. Očekivao sam i da ae PS3 imati bolji antialiasing sustav za 720p sadržaje, no ili ga uopae nema ili ga ja nisam pronašao. Ako netko zna više neka slobodno napiše. Naravno, usporedba bi bila bolja da sam imao koju igru u 1080p razlučivosti i kakve filmiae u 720p, no što je tu je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!