KonzoleRecenzije

TEST: PlayStation 3 kao Blu-ray reproduktor

PlayStation 3PlayStation. Sony PlayStation. Ova konzola koju je osmislio Ken Kutaragi sredinom 90. godina prošlog stoljeća dan danas slovi kao jedno od najboljih rješenja za kućnu zabavu. Ponuda igara ogromna, glatkoća izvođenja nenadmašna, a igrivost i zabava, posebno pri igranju više igrača istovremeno, izuzetna. No, Sony je 3. generacijom unio neke novosti u konzolu i učinio ju centrom kućne multimedije, zahvaljujući ugrađenom tvrdom disku, priključkom za Internet i mrežu, te integriranjem podrške za medij budućnosti – Blu ray. Upravo je ova konzola učinila potonji format nasljednikom DVD medija, a u ovom tekstu ćete moći pročitati kako sve to skupa funkcionira i je li PS3 za trenutno najbolje all-in-one rješenje za kućnu multimediju.

Konzolu i jednu ali vrijednu igru, Burnout Paradise smo na test dobili od tvrtke GMC iz Zagreba, te im se ovom prilikom zahvaljujemo! Period od četiri dana na koliko smo uređaj dobili bio je tek dovoljan za brzi prelet kroz mogućnosti koje nudi, premda je mnogo toga ostalo “za drugi put”.

PlayStation 3 - pakiranje PlayStation 3 - pakiranje (slika 2)

Pogled na kutiju u kojoj je stigla konzola

DIZAJN

Ovdje bi se dalo puno pisati jer konzola ima zaista prekrasan nekonvencionalni dizajn i nema linijskog uređaja na tržištu koji joj je imalo sličan. OK, kad bolje razmislim, Bose-ov kompletni sustav kućnog kina posjeduje centralnu jedinicu sličnog eliptičnog izgleda, no to je ipak sustav koji je daleko skuplji i namjenjen samo onima uistinu dubokog džepa (cca 50 000 kuna).

PlayStation 3 - sadržaj

Ukratko, pogledajte priložete slike i uvjerite se sami u predivan dizajn i finiš kojim odiše ova konzola.

PlayStation 3 - konzola PlayStation 3 - konzola 2

Kao što možete vidjeti, konzolu je moguće držati u horizontalnom ili vertikalnom položaju, a smisao za detalje vidljiv je u malenom logotipu PlayStation-a koji je moguće zakrenuti da pravilno stoji bez obzira na položaj konzole:

PlayStation 3 - logo 1PlayStation 3 - logo 2

TIPKE i PRIKLJUČCI

Vjerovali ili ne, no konzola ima samo jednu standardnu tipku, tj. prekidač – onaj za paljenje i gašenje uređaja, a koji je smješten sa stražnje strane. Paljenje i gašenje, te izbacivanje optičkih medija se izvodi na dvjema točkama osjetljivim na dodir, vrlo diskretno i elegantno.

Što se priključaka tiče, s prednje strane, kada je uređaj položen horizontalno, nalaze se četiri USB 2.0 priključka posloženih jedan do drugoga, a na koje možete spajati sve što posjeduje USB priključak, te je PlayStation 3 kompatibilno.

Ispod vratašaca se nalaze priključci za nekoliko tipova memorijskih kartica, što uvelike olakšava pregledavanja snimljenih sadržaja digitalnim kamerama, fotoaparatima i sličnom opremom.

PlayStation 3 - vratašca

Stražnja strana sadrži različite priključke potrebne za spajanje konzole s ostalim uređajima i naponskom opremom.

PlayStation 3 - stražnja stranica PlayStation 3 - stražnja stranica detalj

Priključci sa stražnje strane uključuju:

  1. naponski 3-pinski

  2. multi AV

  3. HDMI

  4. digitalni optički

  5. RJ-45 mrežni

Za puno uživanje u svim mogućnostima koje ova konzola nudi, preporučljivo je koristiti HDMI, digitalni optički i RJ-45 mrežni priključak, jer ćete uz multi AV (Scart) dobiti bitno lošiju sliku, posebno ako spajate konzolu na neki moderni LCD ili plazma zaslon.

Pogledajmo sada koje komponente su korištene pri testiranju konzole:

  1. LCD televizor Panasonic TX-32LX70P (spojen putem HDMI kabela marke HQ)

  2. Technics pojačalo SA-DX950 (spojeno s konzolom putem digitalnog optičkog kabela)

  3. Siemens C-010-I router/modem za konekciju na Internet (spojen putem RJ-45 mrežnog kabela)

Za zvuk su se pobrinuli Mission M75 zvučnici, te Senate S01-A subwoofer, a koji su zajedno tvorili 5.1 sustav.

PlayStation 3 - spojeni kabeli

Adsense
1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Hvala! Da, na ovoj stranici mi je ovo prvi test :)

    Što se tiče usporedbe 1080p filma i 720p igre, ovo sam usporedio zato što sam dosta čitao o teškom raspoznavanju razlike izme?u ove dvije rezolucije na 768p zaslonima, a prema onome što sam vidio razliku nije teško vidjeti. Očekivao sam i da ae PS3 imati bolji antialiasing sustav za 720p sadržaje, no ili ga uopae nema ili ga ja nisam pronašao. Ako netko zna više neka slobodno napiše. Naravno, usporedba bi bila bolja da sam imao koju igru u 1080p razlučivosti i kakve filmiae u 720p, no što je tu je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!