Naslovnica » Vodiči » Savjeti za kupnju » Formati slike HD filmova, DVD-a i programa općenito

Formati slike HD filmova, DVD-a i programa općenito


Kupili ste LCD ili plazma TV formata stranica 16:9, tzv. widescreen TV i mislite da ste rekli crnim linijama na ekranu zbogom? Eh, nažalost nije sve tako crno i bijelo jer formata i dalje ima mnogo, a widescreen nije uvijek widescreen

Naime, prije kretanja s HD Televizijom i sam nisam znao previše o formatima slike – osnove sam znao, no kada sam malo gledao LCD i plazma televizore po dućanima, mislio sam da 16:9 format znači potpunu ispunu ekrana svim sadržajima koji su snimani u widescreen tehnici. Međutim, koliko god 16:9 format bio “wide”, on ipak nije dovoljno širok za filmove koji su snimani u 2.35:1 ili 2.40:1 formatu, a takvih na tržištu ima dosta, od onih na Blu-ray i HD DVD medijima, pa do onih na klasičnim DVD-ima. 16:9 format daje odnos stranica od 1.77:1 i kada se na taj način gleda, jasno je da nije dovoljno širok da cijeli ekran bude ispunjen slikom pri gledanju 2.35:1 ili 2.4:1 sadržaja.

No, nisu li 1280×720 i 1920×1080 rezolucije formata 1.77:1? Jesu. Ne piše li na Blu-ray filmovima fullHD? Piše. Pa u čemu je onda problem?

Ako to gledamo na taj način, onda možemo kriviti samog režisera koji odlučuje u kojem će formatu snimati film. Jednostavno neki filmovi bolje izgledaju u 2.40:1 formatu nego primjerice u 1.77:1 ili možda 1.33:1 i tu pomoći nema. Komedije i drame su vičnije potonjim formatima iz razloga što je kamera većinom fokusiranja na osobe i njihove dijaloge, te nema toliko potrebe gledatelju dati slobodu gledanja naokolo. Epski spektakli, akcijski i pustolovni filmovi širim formatima omogućuju gledatelju da se bolje uživi u film i da bolje osjeti prostor i okolinu.

Usporedba formata slike

Slijedeće pitanje koje se mnogi zasigurno pitaju glasi: koja je rezolucija slike na filmu formata 2.4:1 ako je na ambalaži navedeno fullHD?

fullHD vam govori da je slika razlučivosti 1920×1080 piksela, no zato što je format filma 2.4:1, vi ćete vidjeti horizontalno 1920 linija videa, dok ćete horizontalno vidjeti 800 piksela videa, a ostatak (280 piskela) će biti ispunjen crnom bojom. Ako na ambalaži piše format 1.77:1 i fullHD, to znači da ćete vidjeti svih 1920 i 1080 linija ispunjenih video i crnih linija neće biti.

Odnos formata 1:8:1 i 2.4:1

Pitanje koje si možda postavljate je zbog čega se filmovi izdaju na Blu-ray-u i DVD-u u takvom formatu koji nije “standardan za opremu”, tj. televizore, a odgovor glasi: kada bi se film formata 2.4:1 pri uređenju za BD ili DVD “rezao” na 16:9 format, onda bi se dio informacije koju je režiser htio da vidite izgubio, a to bi mnogima smetalo. Film kako je sniman, tako mora biti emitiran u kinima, a i u kućnim kinima, s tim što doma imate slobodu pa ga možete tako gledati da ispuni cijeli format putem zoom-a ili neke slične funkcije, premda tada gubite 1:1 odnos slike i piksela televizora, odnosno umanjujete kvalitetu prikaza.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Kakva mi je glupost taj format 2.35:1. Kupiš televizor sa dijagonalom od metra a kad pustiš film na BD-u u tom formatu imaš pola crnog na ekranu. Isto tako mi je bezveze rastegnuti sliku da su mi ljudi izduženi. Bio bi red a kada vea kupim film za par stotina kuna da mi bude prilago?en TV-u a kinuo dvorani. Barem kad bih mogao proširiti sliku tako da odrežem lijevo i desno dio slike pa da mi bude bude rastegnuta po cijelom ekranu.

  2. Slažem se.. Mene to isto užasno živcira!!
    Al nema nam pomoai!!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*